Menu

Magento 1 end of life; wat ga jij doen?

Het is bijna zover! Eind deze maand (juni 2020) stopt Adobe met de ondersteuning van Magento 1. Dit wordt ook wel ‘the End of Life’ genoemd. Wanneer een versie EOL gaat, dan betekent dit dat er geen support meer plaatsvindt vanuit de software leverancier. Er worden geen beveiligingsupdates meer beschikbaar gesteld en problemen kunnen niet meer worden opgelost. 

In een eerdere blog leggen we uit wat een zogenaamde EOL voor een webshop betekent.
Nu dit moment steeds dichterbij komt, willen we toch nog even de belangrijkste risico’s benoemen. We zien namelijk dat er nog veel partijen zijn die geen actie hebben ondernomen. 

Welke risico’s neem je als je niets doet?

Software heeft continue onderhoud nodig om je webshop veilig te houden. Door middel van updates voorkom je dat je software verouderd. En wanneer je gebruik maakt van verouderde software en er geen beveiligingsupdates meer worden uitgevoerd, dan is jouw webshop een makkelijk doelwit voor hackers. En de gevolgen hiervan zijn niet te overzien. Het gaat niet alleen om het versturen van spam, zoals wel eens wordt gedacht. 
Je moet dan echt denken aan het verkopen van klantdata en/of afpersing, zoals je tegenwoordig steeds vaker in het nieuws hoort. En dan, hoe ga je dan nog verder? Als je webshop je grootste bron van inkomen is en hij is offline? Als je je reputatie moet herstellen? En als je veel tijd en geld moet  investeren om alles weer gezond en werkend te krijgen? Geloof ons als we zeggen dat je dan veel verder van huis bent. 
Het is uiteindelijk ook nog maar de vraag hoelang hostingpartijen jouw webshop kunnen blijven hosten. Onze partner Byte geeft bijvoorbeeld aan hier voorlopig nog mee verder te gaan, maar ook zeggen ze niet te weten hoe lang de verouderde software nog verenigbaar is met hun eigen software. 

Mocht je bovenstaande in de wind slaan en je shop willen doorontwikkelen, dan ben je daar natuurlijk vrij in. Er zijn nog steeds partijen die Magento 1 willen ondersteunen. Maar ook hiervan is niet zeker hoe lang dat nog kan.
De grote vraag is of dit het risico allemaal waard is. In een tijd waarin online een nog grotere rol speelt dan ooit tevoren, wil je toch geen onnodige risico’s nemen? Er zijn genoeg mogelijkheden voor de toekomst van jouw Magento webshop. En zelfs als je niet verder wilt met Magento, zijn er ook alternatieven. Welke wij jou kunnen bieden zie je hieronder. 

Welke mogelijkheden en alternatieven bieden wij voor jouw Magento 1 webshop? 

Overstappen naar Magento 2? Of kies je liever voor een ander systeem? Er zijn verschillende mogelijkheden. Wij adviseren altijd om te kijken welk systeem het best past bij jouw webshop én bij jouw toekomstplannen. Het is dus belangrijk hier goed over na te denken. 

Welke mogelijkheden wij je kunnen bieden? Dat zijn er drie; Magento 2, WooCommerce en sindskort ook Shopware 6. 
Wat al deze mogelijkheden in ieder geval met elkaar gemeen hebben is een datamigratie. Hiermee bedoelen we dat we de data van je huidige webshop kunnen overzetten naar een andere online omgeving. 

Hieronder een korte toelichting per systeem en de mogelijkheden voor migratie.

Magento 2
De opvolger van Magento 1. Verbeterde technieken en dus anders ontwikkeld dan zijn voorganger. Hierdoor niet zomaar te realiseren met één druk op de knop. Je webshop wordt weer helemaal opnieuw opgebouwd. Dit is tevens een goed moment voor een frisse blik. Ben je tevreden over je huidige webshop of mis je nog iets? Magento 2 wordt continue doorontwikkeld en biedt hierdoor tal van mogelijkheden, zeker als het gaat om functionaliteiten. 
Vervolgens kunnen we, met een volledige datamigratie, alle producten, orders, klanten en en CMS pagina’s van je huidige webshop overzetten naar een Magento 2 omgeving. 

WooCommerce
De e-commerce plugin van WordPress en daarmee een uitbreiding op een CMS (Content Management Systeem). Een WooCommerce webshop is misschien minder krachtig dan e-commerce software, maar zeer geschikt wanneer je behoefte hebt aan contentmarketing in combinatie met het verkopen van producten. Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk uit te breiden met de vele bestaande plugins.

Het migreren van producten is binnen WooCommerce relatief eenvoudig te realiseren. Overige data migreren is ook mogelijk, maar kost wat meer tijd in verband met de verschillen tussen Magento en WordPress. 

Shopware 6
Sinds kort kun je bij ons ook terecht voor een Shopware 6 webshop. Shopware 6 is begin dit jaar gelanceerd en daarmee de opvolger van Shopware 5. Het, van origine Duitse, e-commerce systeem is eigenlijk een combinatie van Magento en WordPress, e-commerce software met een geïntegreerd CMS. 

Op het gebied van performance is het een gewaagde tegenstander van Magento 2. Shopware is echter flexibeler en minder complex, omdat het API first gebouwd is. Hierdoor kun je directe koppelingen maken, zonder eerst een brug te bouwen. Ook is het systeem geoptimaliseerd voor SEO en zeer interessant voor bedrijven die aan storytelling willen doen. 

Wanneer je je webshop wilt migreren naar Shopware 6 kun je in principe al je data meenemen, van klanten tot aan orders en van categorieën tot aan productdata. En omdat het zo’n flexibel systeem is, kan een webshop relatief snel gerealiseerd worden.


Benieuwd naar (één van) bovenstaande mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.